מה זה ארטריטיס?
ארטריטיס או דלקת מפרקים הינו מונח שמשתמשים בו כדי לתאר קבוצה של מעל ל-100 מחלות, המאופיינות במפרקים מודלקים.
המונח מפרקים מתאר נקודות מפגש של עצמות, כמו למשל הברך – המחברת בין השוק לירך.
קצות העצמות מכוסות סחוס, שנועד לבלום זעזועים ולמנוע חיכוך בין העצמות.
המפרק נמצא בקופסית המפרק המייצרת נוזל סיכה בשם סינוביום. נוזל זה מאפשר למפרק לנוע באופן קל וחלק.
סוגי ארטריטיס שונים משפיעים על חלקים שונים של המפרק וכתוצאה מכך, גורמים לשינוי בצורת המפרק וברצועות התומכות בו. סוגים מסוימים עלולים להשפיע על אזורים נוספים בגוף כמו העור ואיברים פנימיים.
חשוב לאבחן נכון את סוג הארטריטיס כדי לתת למחלה טיפול אופטימלי.
סיווג המחלה נעשה על-פי הגורם לדלקת, מיקום הדלקת או מספר המפרקים המעורבים בה.
סוגי ארטריטיס נפוצים
סוגי הארטריטיס הנפוצים ביותר הם דלקת מפרקים ניוונית (אוסטיאוארטריטיס) ודלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid arthritis).
דלקת מפרקים ניוונית
הסוג השכיח ביותר של ארטריטיס. ברוב המקרים הוא תלוי גיל ומופיע באחוז ניכר מהאוכלוסייה המבוגרת (מעל 60).
תהליך המחלה כולל שחיקת סחוס ומתוך כך גורם לעצמות להתחכך זו בזו, מה שגורם לכאב ונוקשות.
המחלה משפיעה בדרך כלל על נשיאת משקל הגוף ע"י מפרקים כמו ברכיים, ירכיים וגב.
הטיפול כולל בעיקר: משככי כאבים וטיפול אנטי דלקתי, תרגילים פיזיותרפיים לחיזוק השרירים ולהגדלת טווח התנועה של המפרקים, עזרים שנועדו להגן על המפרק ובמקרים חמורים – ניתוח החלפת מפרק, חלקי או מלא.
דלקת מפרקים שגרונית
סוג זה של ארטריטיס הוא אוטואימוני ומופיע אצל עד 1% מהאוכלוסיה, בעיקר אצל נשים. תגובה חיסונית שגויה הופכת את הרקמה הסנוביאלית לדלקתית גורמת לדלקת, נפיחות ועיוות המפרקים. דלקת מפרקים שגרונית היא בדרך כלל סימטרית ומשפיעה על מפרקי הידיים, פרקי כף היד, רגליים, ברכיים, קרסוליים, כתפיים, שכמות ומרפקים. הדלקת השיגרונית עלולה להתפשט מהמפרקים לאיברי גוף שונים.
הגורמים לדלקת אינם ברורים אך נוטים לייחס לה מאפיינים גנטיים בשילוב השפעות סביבתיות.
הטיפול התרופתי בדלקת מפרקים שגרונית נועד להשיג נסיגה של המחלה, וכולל טיפול בנוגדי דלקת שאינם סטרואידים, בסטרואידים ובתרופות ביולוגיות, לצד פיזיותרפיה ותרגילים לחיזוק השרירים.
שיגדון או צינית (גאוט)
דלקת מפרקים כרונית הנובעת מכך שהגוף לא נפטר מהחומצה האורית – חומצת השתן, והיא מצטברת במפרקים – שם היא גורמת לשיגדון, או בכליות – שם היא יוצרת אבנים.
מחלה זו נפוצה יחסית בקרב גברים ושיעורה בקרב האוכלוסייה הגברית עומד על כ-2.5%.
החומצה האורית יוצרת קריסטלים במפרק וגורמת לכאבים חמורים ולנפיחות.
השיגדון משפיע בעיקר על בהונות הרגליים, הברכיים ופרקי כפות הידיים.
הטיפול כולל תרופות אנטי דלקתיות ותרופות ייעודיות לשיגדון, דיאטה נטולת מוצרים המכילים רמות גבוהות של פורינים (תרכובות אורגניות המכילות טבעות חנקתיות) כמו: בשר אורגני, בירה, יין ומיני דגים מסוימים.
דלקות אחרות הפוגעות במפרקים
דלקת הכסת (בורסיטיס) ודלקת בגידים (טנדניטיס) – דלקות אלה נוצרות מחבלה או פציעה או שימוש יתר במפרק. בוריסטיס היא דלקת של הבורסה – שק קטן המפריד בין המפרקים והגידים וטנדיניטיס – דלקת בגיד משפיעה על הגידים המחברים בין השרירים לעצם. הטיפולים העיקריים בסוגים אלה הם: תרופות אנטי- דלקתיות, חימום או קירור ותרגילים פיזיותרפיים לחיזוק השרירים והעצמות.
דלקת חוליות מקשחת – מחלה דלקתית כרונית הפוגעת במפרקי עמוד השדרה, מאחה ביניהם ולכן גורמת לקשיחות עמוד השדרה. אופיינית בעיקר לגברים.
דלקת מפרקים אידיוטופית ראומטית של גיל הנעורים – מחלה כרונית אוטואימונית שבמהלכה תוקפת מערכת החיסון את הנוזל שבמעטפת המפרק וגורמת לייצור עודף של הנוזל, מה שגורם לנפיחות, כאב ונוקשות במפרק עצמו. המחלה עלולה להתפשט לרקמות סמוכות.
כאבי שרירים רב שגרוניים – מחלה שמאופיינת בכאבים ונוקשות בשרירים ובעיקר בשרירי הצוואר, הכתפיים והאגן.
זאבת אדמנתית – מחלה אוטואימונית המתבטאת בחום ממושך, עייפות, חולשה, נשירת שיער ותסמינים שונים – 85% מהחולים בה סובלים ממפרקים דלקתיים.
לסיכום,
תסמיני הארטריטיס – מפרקים כואבים ונפוחים, אדמומיות ומגבלות בתנועה, מעידים על קיומה של בעיה, אך רק אבחון מדוקדק הכולל תשאול מקיף, בחינת ההיסטוריה הרפואית ובדיקות מתאימות יאפשר לרופא לאבחן את סוג הדלקת.
מרגישים שינוי כלשהו במפרקים? מוזמנים להגיע לפגישת אבחון וייעוץ במרפאתו של ד"ר רגב – אורתופד מומחה להחלפת מפרקים, ולקבל מידע מלא על הבעיה ממנה אתם סובלים.